JOHANAN HAVINGA


Johanan Havinga (1987) begon op zijn vierde al zelf piano te spelen. Vanaf zijn zesde kreeg hij les aan de muziekschool in Leusden van Marry Rouw. Toen hij naar Hoogezand verhuisde in 2000 werd hem daar verteld dat ze hem op de muziekschool niet zoveel meer konden leren en heeft hij auditie gedaan voor de vooropleiding conservatorium (Noord Nederlands Conservatorium). Vijf jaar lang heeft hij in de vooropleiding les gehad van Paul Komen. Tijdens deze periode heeft hij ook meegedaan aan het Prinses Christina Concours en heeft in regio Noord de 1e prijs gewonnen. In de halve finale wist hij ook nog een eervolle vermelding in de wacht te slepen. Bovendien won hij hiermee een concert in samenwerking met het NNO, waarmee hij in 2005 het 1e deel van Grieg’s pianoconcert heeft uitgevoerd.

Na het afronden van zijn middelbare school is Johanan begonnen aan de fulltime opleiding aan het conservatorium en studeert hij bij Nata Tsvereli. Johanan zit nu in zijn vierde jaar piano en heeft daarnaast ook bijvaklessen clavecimbel bij Johan Hofmann gevolgd. Ook heeft hij verschillende masterclasses gevolgd bij o.a. Vladimir Tropp en David Wilde.

 

Naast solowerken (momenteel grote pianosonates voor zijn eindexamen) is Johanan ook een veelgevraagd begeleider. Als pianist is hij verbonden aan de Koorschool Hoogezand-Sappemeer (o.l.v. Wim van de Laar) en daarnaast begeleidt hij ook veel (zang)solisten en heeft hij met zangeres Gea Passies een informatief-muzikaal programma ontwikkeld rondom de muziek van Kurt Weill. Verder houdt hij zich veel bezig met kamermuziek.